W tym roku szkolnym nasza szkoła przystąpiła do programu „Owoce i warzywa w szkole”. Wszyscy uczniowie klas I – III biorą udział w tej akcji. Wdrażaniem tego programu na terenie Polski zajmuje się Agencja Rynku Rolnego.
W I półroczu uczniowie naszej szkoły przez 10 tygodni otrzymają 20 porcji owocowo – warzywnych. Każda porcja składa się z jednego owocu i jednego warzywa (przygotowanego do bezpośredniego spożycia, dojrzałego, zdrowego) lub zamiennie z soku owocowego czy warzywnego. Owoce, jakie dzieci otrzymują to: jabłka, gruszki, borówki lub sok owocowy. Warzywa to: marchewka, pomidor, rzodkiewka, papryka, kalarepa lub sok warzywny, owocowo – warzywny.
Dzieci bardzo chętnie spożywają otrzymywane w szkole warzywa i owoce. Akcja będzie kontynuowana w przyszłym semestrze tego roku szkolnego.
Koordynatorem jest pani Marzena Wyporkiewicz – Poterek.